Logo Hikâyeleri: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Logo Hikâyeleri: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
  • 27 Ekim 2021
  • Ciğdem Gürsoy

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin logosu, en akılda kalıcı ve en iyi logo tasarımına sahip logolardan bir tanesidir. Öyle ki, İstanbul’a gittiğinizde bu logoyu hemen hemen her yerde görürsünüz çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda reklamını en çok yapan belediyelerden de biridir.

Peki, neden İstanbul Büyükşehir Belediyesi logosu bu kadar akıllara kazındı? İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şehre özel logo tasarımı İstanbul’dan birebir izler taşımasıyla, sadeliğiyle, şekliyle, renkleriyle kısacası iyi ve profesyonelce yürütülmüş olan logo tasarlama işiyle ortaya çıkmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Logosu Nelerden Oluşur?

  • Minareler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mavi renkli logosunda göze ilk çarpan şekil ise cami minareleridir. İstanbul’un görkemli manzaralarına baktığımızda, camilerin bu manzaranın vazgeçilmez süsleri olduğunu fark etmemek imkansızdır. Bu camiler, Müslümanlar için önemli ibadethaneler olmalarının ve camilerin şehrin İslam Alemindeki konumunu yansıtmalarının yanı sıra, tarihin önemli mimarları tarafından yapılmaları, inanılmaz mimarileri, tarihi dokuları ve görkemli görünüşleriyle İstanbul için büyük önem arz ederler.

Dünya’nın en görkemli yapılarından olan Ayasofya, Mimar Sinan’ın kalfalık eseri Süleymaniye, 6 minaresi ve çinileriyle Sultanahmet, İstanbul’un ilk barok özellikli camisi olan Nuruosmaniye, Mimar Sinan’ın Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’a aşkını ifade eden Mihrimah Sultan Camii, Büyük Mecidiye, Eyüpsultan, Ahi Çelebi, Fatih, Dolmabahçe, Çamlıca, Kılıç Ali Paşa, Kalenderhane, Valide Sultan Camiileri, kısacası hikayeleri tüm insanlığı büyüleyen tüm camileriyle tarihi ve manevi duyguları insanın iliklerine işleten İstanbul’un logosunda minarelerin olmadığını düşünmek neredeyse imkansızdır.

  • Üçgenler

“Yedi Tepe” tanımı, İstanbul için bir çeşit lakap. İstanbul’un böyle anılmasının sebebi ise gerçekten 7 farklı tepe üzerine kurulmuş olmasıdır. Bu tepeler şöyle sıralanabilir:

  1. Ayasofya ve Sultanahmet Camiileriyle Topkapı sarayının bulunduğu tepe bu tepelerden birisidir.
  2. Diğer bir tepe, Nuriosmaniye Camiinin bulunduğu tepedir.
  3. Süleymaniye Camii, Beyazıt Camii ve İstanbul Üniversitesi’nin bulunduğu tepe.
  4. İstanbul’un üzerine kurulduğu 7 tepeden birisi Edirnekapı’da bulunan Mihrimah Sultan Camii’nin bulunduğu tepedir.
  5. Yavuz Selim Camii’nin yer aldığı tepe 7 tepeden birisidir.
  6. Kocamustafapaşa semtinin konumlandığı tepe.
  7. Fatih Camii’nin bulunduğu tepe, bu tepelerin sonuncusudur.

Minare şeklinin hemen altında bir yuvarlak ve bu yuvarlağın içinde 7 adet üçgen bulunur. Bu üçgenler de işte bu 7 tepeyi simgeler.

  • Surlar ve Boğaz

Logonun 3. Unsuru aşağıdan yukarıya doğru sağdan ve soldan logoyu yarı yarıya saran surlar ve boğazdır. 1453 yılına gelinceye kadar, güçlü surlarıyla İstanbul düşmanlarını püskürtmeyi başarmıştır.

Surlar da şehrin yenilmezliğini simgelemek üzere logoda yer almıştır. 2 kıta üzerine kurulan İstanbul’un 2 yakasını temsil etmek amacıyla logodaki surlar 2 adettir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Logosu Neden Mavi Renktir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin logosunun renginin mavi olması, logo tasarlamada İstanbul için seçilebilecek renklerden en uygun olanının seçildiğini göstermektedir. Mavi renk güvenilirliği, otoriteyi, gücü, sadakati, barışı, profesyonelliği simgeleyen bir renktir. İstanbul’u ele aldığımızda tarih boyunca sayısız imparatorluğun şehri fethedebilmek için peşinden koştuğu, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet hükümdarlığındaki Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildiği ve güçlü bir şehir olduğu bilinen bir şeydir. Şehrin konumu, içindeki yapıları, bir Dünya kenti olması, tarihinin bu kadar görkemli olması mavi rengin logo tasarımında seçilebilecek en uygun renk olduğunu kanıtlar niteliktedir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Logosu Yapıldığında Henüz Boğaz Köprüsü Yoktu

Logo, hiç eskimeyeceğe benziyor çünkü çok ince düşünülmüş ve detaylarıyla tam olarak İstanbul’u simgeler nitelikte. Öyle ki günümüzde İstanbul denilince akla ilk Boğaz Köprüsü gelse bile İBB logosu Boğaz Köprüsü’nün yapımından 4 yıl önce seçilmiş.

24 Şubat 1969 yılında İstanbul Valiliği tarafından logo seçebilmek adına düzenlenen yarışmada, efsane logonun yaratıcısı Metin Edremit 1.lik, 2.lik ve 3.lük ödüllerinin sahibi olarak toplamda 18.000 lira kazanır ve yıllardır kullanılan ve kullanılacak olan o efsane logoyu kazandırmış olur.

Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers error '80040e0c'

Command text was not set for the command object.

/404/sayfalar/blog_alt.asp, line 80