Logo Tasarımında Renklerin Gücü

Logo Tasarımında Renklerin Gücü
  • 27 Ekim 2021
  • Ciğdem Gürsoy

Antik çağlardan beri resmin en önemli unsuru olan ve bitkisel, hayvansal ve madensel kaynaklardan elde edilen renk, bütünleştikleri unsurları, duygu ve düşünceleri temsil etmektedir. Renk, ışığın maddelere çarpmasıyla meydana gelen ve göze yansıyan bir çeşit algılamadır. Zamanın ilk dönemlerinde renk doğadan elde edilmekteydi. Topraktan elde edilen turuncu, kızıl, kahverengi ve siyah gibi çeşitli renkler ile resmin ilk örneklerini barındıran mağara duvarları ve çanak çömlekler boyanmaya başlanmıştır. Toprağın sulandırılması, kurutulması ya da yüksek ısıya maruz bırakılması sonucunda kırmızı, sarı, koyu siyah ve gri gibi renkler elde edilmeye başlanmıştır. Renkler, meydana getirilme biçimine ve insanda hissettirdiği duygulara göre ana, ara, sıcak, soğuk, nötr ve kontrast olarak çeşitli gruplara ayrılmışlardır. Doğada saf olarak bulunan karışımla meydana getirilemeyen ana renk grubunda olan sarı, kırmızı ve mavi renginden ikisinin birleşimiyle oluşturulan ara renkleri oluşturmaktadır. Renklerin insanlar üzerinde bıraktığı etkinin farkına varılması ile logo tasarımında önem taşıyan noktalardan birisi de renkler olmuştur. Logo tasarımında bir markanın (firmanın, hizmetin, ürünün vs.) vermek istediği mesajı yansıtan doğru renklerin kullanılması, hedef kitleye ulaşmada ehemmiyet taşımaktadır. 


Markalar hedef kitlenin renge yüklediği anlam çerçevesinde logolarını oluşturmaktadır. Dikkat çekici bir renk olan sarı, bu özelliği sebebiyle kimi zaman uyarı ışıklarında çoğunlukla da taksiler de kullanılmaktadır. Sıcak bir renk olan sarı, hem hüznü hem de neşeyi hissettiren ve kullanıldığı tonuna göre hem canlı hem de sakin bir etki yaratan ve iyimserliği, açıklığı yansıtan bir renk olup Nikon, Ikea, Shell, Snapchat ve Renault gibi markaların logolarında kullanıldığı görülmektedir. Canlılığı temsil eden renk olan kırmızı, iki zıt kutupta bulunan savaşı ve aşkı temsil etmesi nedeniyle oldukça güçlü bir renktir. Dikkat çekici bir özelliği olan kırmızının iştah açıcı etkisinin fark edilmesiyle Arby’s, McDonald’s, KFC, Coco Cola ve Nestle gibi birçok gıda firmasının logosunun arka zemin renginde veya tipografisinde kendisine yer bulmuştur. Dinlendirici, güven ve huzur veren bir etkiye sahip olan mavi nazar boncuğunun rengidir. Güven, güç ve başarı duygusunu yansıtan mavi, sosyal ilişkilerin ön planda olduğu Türkiye İş Bankası, Facebook, Twitter, Turkcell, Skype gibi markaların logolarında kullanılmaktadır. Doğanın ve canlanmanın rengi olan yeşil, güven verici bir etkiye sahiptir. Animal Planet, BP, Spotify, Starbucks ve Tropicana gibi farklı alanlardaki birçok markanın logosunda bulunan yeşil, hayatı ve yenilenmeyi temsil ederken doğanın sahip olduğu gücü yansıtmaktadır. Eski çağlarda oldukça zor elde edilen mor rengi, seçkin sınıfın kıyafetlerinde kendisine yer bulmuştur. Bu özelliği sebebiyle bugün asalet, güzellik, ihtişam ve yaratıcılık gibi duyguları temsil etmektedir. Milka, Twitch, Yahoo, Taco Bell, Gratis gibi markaların logolarında bulunan ancak koyu tonlara sahip olan morun üzüntü ve korku başta olmak üzere çeşitli olumsuz duyguları barındırması ve yapılan çalışmaların mor rengi seven insanların nevrotik davranışlarda daha fazla bulunduğunu göstermesi, bu rengin marka logolarında neden sıklıkla tercih edilmediğini açıklamaktadır. Tarafsızlığı temsil eden siyah, beyaz ve gri gibi nötr renkler geleneksellik, sadelik, saygınlık, alçak gönüllülük, güç, zarafet, klasik, resmiyet gibi çeşitli anlamlar taşımaktadır. Dengeli ve doğal bir etki bırakan bu renkler, Nike, Apple, Gucci, Vikipedi, Mercedes Benz gibi markaların logolarında çoğunlukla başka renkler olmaksızın sade bir şekilde yer almaktadır. 


Sonsuz miktarda çağrışım yaratabilen renklerin logo tasarımındaki önemi, bütünleştiği maddi ve manevi unsurların logonun ait olduğu markayı çağrıştırması ve akılda kalıcılığı arttırmasıyla da ilgilidir. Logo tasarımı yaparken aralarında uyum olmayan renkleri bir arada kullanılması, logonun göz yormasına ve hedef kitle tarafından hatırlanmamasına yol açabilmektedir.


Yazar: Çiğdem Gürsoy
 

Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers error '80040e0c'

Command text was not set for the command object.

/404/sayfalar/blog_alt.asp, line 80